7 συμβουλές κλιματισμού για να δροσίζεστε περισσότερο ξοδεύοντας λιγότερα.


no-air-condition

Η ψύξη του σπιτιού σας μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ενεργειακή κατανάλωση και τον λογαριασμό του ρεύματος. Σας προτείνουμε μερικούς τρόπους ώστε να διατηρήσετε τα έξοδα κλιματισμού σε χαμηλό επίπεδο.

Μην επαφίεστε μόνο στο κλιματιστικό σας.

Συνδυάστε  τη λειτουργία του κλιματιστικού με αυτή του ανεμιστήρα οροφής ώστε να διανείμετε καλύτερα τον δροσερό αέρα στον κλιματιζόμενο χώρο. Η ταυτόχρονη χρήση και των δύο συσκευών ανεβάζει τη θερμοκρασία του κλιματιστικού μέχρι και πέντε βαθμούς ελαττώνοντας έτσι τα έξοδα κλιματισμού. Επίσης,  ελέγξτε ότι ο ανεμιστήρας οροφής περιστρέφεται δεξιόστροφα ώστε ο αέρας να κατανέμεται προς τα κάτω και όχι αντίθετα.

Ακολουθήστε το πρόγραμμα.

Εγκαταστήστε έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη και μειώστε τα έξοδα λειτουργίας. Ρυθμίστε τον θερμοστάτη μερικούς βαθμούς παραπάνω κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν απουσιάζετε από το σπίτι. Μπορείτε να μειώσετε έως και 10% τα έξοδα κλιματισμού για κάθε βαθμό που ανεβάζετε πάνω από τους 25.

Αν διαθέτετε κλιματιστικό τύπου split, τότε αξιοποιήστε τις δυνατότητες χρονοπρογραμματισμού του τηλεχειριστηρίου ώστε το κλιματιστικό να κλείνει μόνο του και να μην το ξεχνάτε αναμένο.  Τα ασύρματα τηλεχειριστήρια των κλιματιστικών συνήθως περιλαμβάνουν ημερήσιο χρονοδιακόπτη ανοίγματος ή κλεισίματος πράγμα που δεν βολεύει πάντοτε αφού το χρονοπρόγραμμα χάνεται κάθε μέρα, θα σας βοηθήσουν όμως να προγραμματίσετε την λειτουργία του κλιματιστικού σας ώστε αυτό να λειτουργεί με πιο οικονομικό τρόπο.

Μετρήστε σωστά τη θερμοκρασία χώρου.

Φροντίστε ώστε οι συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα όπως λάμπες, υπολογιστές, και τηλεοράσεις, να βρίσκονται σε απόσταση από τον θερμοστάτη του κλιματιστικού. Η θερμότητα που εκπέμπουν «ξεγελάει» το θερμοστάτη προκαλώντας την παρατεταμένη λειτουργία της μονάδας κλιματισμού.

Ιδανική επιλογή αποτελούν τα κλιματιστικά που έχουν την δυνατότητα να μετρούν την θερμοκρασία χώρου από το τηλεχειριστήριο και όχι από τον αέρα επιστροφής του κλιματιστικού.  Η μέτρηση από το τηλεχειριστήριο μας δίνει την δυνατότητα να μετακινούμε το τηλεχειριστήριο σε θέση τέτοια που να μην επηρεάζεται από τις συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα.

Μην εμποδίζετε την κυκλοφορία του αέρα στον χώρο.

Φροντίστε ότι οι οπές αερισμού του κλιματιστικού δεν εμποδίζονται από κάποιο έπιπλο ή άλλο αντικείμενο. Σε καμία περίπτωση δε θα θέλετε να ψύχετε την πλάτη του καναπέ σας.

Ασφαλίστε τις διαρροές.

Μειώστε τα έξοδα κλιματισμού διατηρώντας τον δροσερό αέρα –τον οποίο πληρώνετε– εντός του σπιτιού. Σφραγίστε τυχόν αεραγωγούς για τη θέρμανση, όλες τις εισόδους/εξόδους σωληνώσεων που υπάρχουν στο σπίτι και δεν χρησιμεύουν, παράθυρα ή πόρτες που δεν  κλείνουν καλά. Θα εξασφαλίσετε έτσι και την καλύτερη διατήρηση της θερμότητας κατά  τον χειμώνα.

Σημαδέψτε ψηλά.

Τοποθετήστε τις οπές εξαερισμού στην οροφή του χώρου που θέλετε να κλιματίσετε και αφήστε το δροσερό αέρα να κυκλοφορήσει ελεύθερα σε όλο το δωμάτιο. Θα εξοικονομήσετε χρήματα, κλιματίζοντας το δωμάτιο από πάνω προς τα κάτω, και επιπλέον θα εξασφαλίσετε την καλύτερη ροή του δροσερού αέρα σε όλο το χώρο.

Καθαρίστε τακτικά τα φίλτρα του κλιματιστικού σας.

Αφήνοντας τη σκόνη να συσσωρευτεί, αυξάνετε και το ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνει η μονάδα  κλιματισμού για να επιτύχει την επιθυμητή θερμοκρασία. Τουλάχιστον μια φορά το μήνα,  αφαιρέστε τα φίλτρα και καθαρίστε τα με ένα πανί.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: