Τα είδη των συσκευών κλιματισμού


typoi-klimatistikon

Οι ολοένα αυξανόμενες θερμοκρασίες του καλοκαιριού καθιστούν τα κλιματιστικά μια απαραίτητη προσθήκη στην κατοικία και τον χώρο εργασίας μας.

Εκτός από οικονομική επένδυση, η αγορά και εγκατάσταση ενός κλιματιστικού αποτελεί και μια επένδυση για την υγεία μας, αφού τα κλιματιστικά, εκτός από το να ρυθμίζουν την εσωτερική θερμοκρασία και υγρασία του χώρου, επηρεάζουν και την ποιότητα του αέρα που εισπνέουμε, κυρίως χάρις στα φίλτρα από τα οποία φιλτράρεται ο αέρας του χώρου κάθε φορά που περνάει από το κλιματιστικό μας.

Στην αγορά υπάρχουν διάφοροι τύποι κλιματιστικών μηχανημάτων, τους οποίους θα εξετάσουμε παρακάτω.  Κάθε τύπος, παρουσιάζει κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα, πολλά από τα οποία αφορούν στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται η ενέργεια στον χώρο.

Έτσι, για κάθε χώρο υπάρχει το κατάλληλο κλιματιστικό.  Για να μπορέσουμε να επιλέξουμε το σωστό κλιματιστικό για το χώρο μας, είναι καλό να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα γύρω από τους διάφορους τύπους κλιματιστικών που κυκλοφορούν στην αγορά, τις χρήσεις και τα χαρακτηριστικά τους.

 

Ενιαία  κλιματιστικά τοίχου ή παραθύρου

Πρόκειται για σχετικά μικρές σε ισχύ μονάδες κλιματισμού, οι οποίες είναι όπως λέει και το όνομα τους ενιαίες, δεν αποτελούνται δηλαδή από εσωτερικό και εξωτερικό μηχάνημα, αλλά ολόκληρο το κλιματιστικό βρίσκεται μέσα σε ενιαίο συμπαγές κέλυφος.

Οι ενιαίες μονάδες συνήθως τοποθετούνται σε κάποιο διαμπερές άνοιγμα στον τοίχο, ή και στο παράθυρο ώστε η μία πλευρά τους (η «πίσω») να «βλέπει» στον εξωτερικό χώρο και η άλλη πλευρά τους (η «μέσα») να βλέπει μέσα στο δωμάτιο.

window-air-conditioner

Το μειονέκτημα αυτού του τύπου είναι ότι η εγκατάσταση της προϋποθέτει το άνοιγμα ενός κενού στον τοίχο αρκετά μεγάλου ώστε να χωρέσει το κλιματιστικό.

Οι ενιαίες μονάδες έχουν λειτουργία ψύξης και θέρμανσης και τα μεγέθη τους ποικίλουν ανάλογα με  τη ψυκτική και θερμική απόδοσή τους.

window-air-conditioner-1

Τα κλιματιστικά παραθύρου (window air conditioners) ήταν τα πρώτα κλιματιστικά που κατασκευάστηκαν για οικιακή χρήση και στο παρελθόν ήταν πολύ διαδεδομένα.  Σήμερα κυκλοφορούν ακόμη τέτοιου τύπου κλιματιστικά σε κάποιες χώρες (κυρίως στην άπω ανατολή), αλλά δεν κυκλοφορούν πλέον στην Ευρώπη και την Αμερική.  Έτσι, πέραν από κάποιο παλιό «ξεχασμένο» από τα χρόνια κλιματιστικό παραθύρου, είναι μάλλον απίθανο να συναντήσετε τον τύπο αυτόν κλιματιστικού.

 

Διαιρούμενες μονάδες δωματίου

Πρόκειται  για τα γνωστά μας κλιματιστικά, τις πλέον δημοφιλείς μονάδες κλιματισμού που καλύπτουν τις ανάγκες για δροσιά των οικιακών χώρων και κάποιων σχετικά μικρών επαγγελματικών χώρων, όπως εμπορικών καταστημάτων, γραφείων και χώρων εστίασης.

toixou

Αποτελούνται από την εξωτερική μονάδα, η οποία τοποθετείται στον εξωτερικό τοίχο και την εσωτερική μονάδα η οποία τοποθετείται στον εσωτερικό τοίχο.  Έχουν μοντέρνο σχεδιασμό, «δένουν» εύκολα με τον υπόλοιπο χώρο και έχουν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Εξαιτίας του ότι τοποθετούνται σε κάποιο σημείο ψηλά στον τοίχο έχουν καλύτερη ψυκτική απόδοση μια που ο θερμός αέρας συσσωρεύεται στα υψηλότερα επίπεδα του εσωτερικού χώρου.

Τα κλιματιστικά τοίχου είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος κλιματιστικών, η τιμή τους είναι η πιο χαμηλή από όλους τους τύπους (για την ίδια ισχύ), ενώ οι ενεργειακές τους επιδόσεις και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους είναι κορυφαία.

 

Μονάδες πολυδιαιρούμενου τύπου (multi-split)

Οι μονάδες multi split είναι πανομοιότυπες με τα διαιρούμενα κλιματιστικά, με την μόνη διαφορά ότι στις μονάδες multi split είναι δυνατή η σύνδεση περισσότερων από ένα εσωτερικών μηχανημάτων σε μία και μόνη εξωτερική μονάδα.

multi

Αποτελούνται από μια εξωτερική μονάδα στην οποία μπορούν να συνδεθούν από δύο έως και πέντε εσωτερικές μονάδες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα τοποθέτησης σε διαφορετικά δωμάτια.

Είναι ιδανική λύση για όσους επιθυμούν την ψύξη-θέρμανση πολλαπλών δωματίων χωρίς να αναγκαστούν να αγοράσουν ξεχωριστές μονάδες κλιματισμού για κάθε χώρο. Είναι σημαντικό να είναι όλες οι εσωτερικές μονάδες ρυθμισμένες στην ίδια κατάσταση λειτουργίας.

Τα multi split είναι η ιδανική λύση όταν θέλουμε να εγκαταστήσουμε πολλά κλιματιστικά στον ίδιο χώρο, αλλά δεν έχουμε χώρο για να τοποθετήσουμε πολλές εξωτερικές μονάδες (ή δεν το θέλουμε για λόγους αρχιτεκτονικούς / αισθητικής).

 

Φορητά κλιματιστικά

Οι φορητές μονάδες κλιματισμού (ή φορητά κλιματιστικά όπως είναι πιο γνωστά), είναι κλιματιστικά στα οποία η εξωτερική και εσωτερική μονάδα είναι ενιαίες στο ίδιο κέλυφος – μηχάνημα.

forita

Έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι εύκολες στη μετακίνηση τους, προσφέροντας σε διαφορετικό χρόνο τη δυνατότητα ψύξης-θέρμανσης πολλαπλών δωματίων, δεν χρειάζονται εγκατάσταση και έχουν μικρότερο κόστος αγοράς. Έχουν μικρή ισχύ, γεγονός που τις καθιστά οικονομικές στην κατανάλωση ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα και περιορισμένης ψυκτικής και θερμικής απόδοσης.

 

Επιδαπέδιες μονάδες

Οι επιδαπέδιες μονάδες κλιματισμού (κλιματιστικά δαπέδου) προσφέρουν την λύση στις περιπτώσεις που θέλουμε να κλιματίσουμε έναν χώρο χωρίς να φαίνονται τα επίτοιχα κλιματιστικά.  Η επιλογή αυτή συνήθως επιλέγεται για αρχιτεκτονικούς χώρους.

dapedou

Πέραν της αισθητικής, τα κλιματιστικά δαπέδου παρουσιάζουν το πλεονέκτημα ότι τραβάνε αέρα από το δάπεδο (όπου ο αέρας είναι πιο κρύος), πράγμα που τα καθιστά ιδανική επιλογή για κλιματισμό μεγάλων ενιαίων χώρων και ψηλοτάβανων χώρων, τους οποίους τα κλιματιστικά τοίχου δεν θα ζέσταιναν ομοιόμορφα (λόγω του τρόπου με τον οποίο ανακυκλώνουν τον αέρα), αλλά θα ζέσταιναν περισσότερο τα ψηλότερα στρώματα του αέρα και λιγότερο τον αέρα κοντά στο δάπεδο.

Έχουν τη δυνατότητα τοποθέτησης στο δάπεδο χωρίς να καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο και μπορούν πολύ εύκολα να τοποθετηθούν κάτω από κάποιο παράθυρο. Έχουν πολύ καλή θερμική απόδοση, είναι σχετικά αθόρυβες στη λειτουργία τους και εύκολες στη συντήρηση τους. Ωστόσο, σε σχέση με τις μονάδες τοίχου, δεν επιτυγχάνουν τόσο καλή ψύξη μια που ο θερμός αέρας έχει την τάση να συσσωρεύεται στα υψηλότερα επίπεδα του χώρου και έχουν μεγαλύτερο κόστος αγοράς.

 

Μονάδες τύπου «ντουλάπας»

Πρόκειται για μεγάλα σε μέγεθος κλιματιστικά υψηλής ισχύος (48.000 BTU έως 72.000 BTU) τα οποία προορίζονται για τον κλιματισμό χώρων, συνήθως επαγγελματικών, άνω των 60 τ.μ.

doulapa

Τα κλιματιστικά τύπου ντουλάπας είναι τα χειρότερα κλιματιστικά μηχανήματα από άποψη ενεργειακής απόδοσης, αλλά και άνεσης.

Όσον αφορά στην απόδοση, οι ντουλάπες inverter και μόνον αυτές ανήκουν στην καλύτερη περίπτωση στην κατηγορία Α (την ίδια στιγμή που τα επίτοιχα και τα καναλλάτα μηχανήματα υπάρχουν σε κατηγορίες μέχρι Α+++).

Όσον αφορά στην άνεση, τα κλιματιστικά τύπου ντουλάπας δεν παρέχουν μεγάλη άνεση, γιατί φυσάνε αέρα μεγάλης παροχής από ένα και μόνο στόμιο, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι που κάθονται κοντά στο κλιματιστικό να ζεσταίνονται (όταν το κλιματιστικό λειτουργεί σε θέρμανση) ή να κρυώνουν (όταν λειτουργεί σε ψύξη) υπερβολικά.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές που το κλιματιστικό τύπου ντουλάπας μας λύνει τα χέρια και μας επιτρέπει να δροσίσουμε έναν χώρο χωρίς μεγάλο κόστος εγκατάστασης.

 

Μονάδες οροφής κρυφού τύπου (καναλάτο)

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκατάσταση τέτοιου τύπου μονάδων κλιματισμού είναι η τοποθέτηση ψευδοροφής μέσα στο διάκενο της οποίας βρίσκεται η εσωτερική μονάδα.

kanalato-klimatistiko

duct-network-air-conditioner

 

 

Οι εύκαμπτοι αγωγοί εισροής και εκροής του αέρα δεν είναι ορατοί. Το μόνο που φαίνεται είναι τα στόμια εξόδου του αέρα από τους αεραγωγούς. Από τα στόμια αυτά διανέμεται ο αέρας στον χώρο.

Οι καναλλάτες εσωτερικές μονάδες είναι ιδανικές για επαγγελματικούς χώρους (π.χ. δωμάτια ξενοδοχείων, καταστήματα κ.λ.π.) και γενικά σε χώρους όπου για λόγους αισθητικής δεν θέλουμε να εγκαταστήσουμε εμφανείς εσωτερικές μονάδες.

 

Μονάδες τύπου «κασέτας»

Τα κλιματιστικά αυτού του τύπου μοιάζουν αρκετά με τις μονάδες οροφής κρυφού τύπου μια που η εγκατάσταση τους προϋποθέτει την τοποθέτηση ψευδοροφής. Σε αντίθεση ωστόσο με του κρυφού τύπου, η εσωτερική μονάδα των κλιματιστικών τύπου κασέτας είναι ορατή.

ceiling-cassete-air-conditioner

Τα κλιματιστικά τύπου κασσέτας διασκορπίζουν τον κλιματιζόμενο αέρα καλύτερα στον χώρο και επιτρέπουν ευκολότερη συντήρηση λόγω του γεγονότος ότι η μάσκα του μηχανήματος από την οποία ο τεχνικός έχει πρόσβαση στο εσωτερικό του μηχανήματος είναι ορατή.

 

Συμπεράσματα

Σε κάθε χώρο, ανάλογα με τις ανάγκες του ιδιοκτήτη και τα διαθέσιμα χρήματα, ταιριάζει καλύτερα κάποιου τύπου κλιματιστικό.

Είναι ευθύνη και υποχρέωση του μελετητή μηχανολόγου να επιλέξει τον πιο κατάλληλο τύπο κλιματιστικού και να τον εντάξει στην μελέτη κλιματισμού του χώρου.

Με τον τρόπο αυτόν θα είμαστε σίγουροι ότι η εγκατάσταση μας θα λειτουργεί οικονομικά και θα μας παρέχει δροσιά και άνεση για πολλά χρόνια.

 

Ρόδης Δημήτριος,

Μηχανολόγος Μηχανικός.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: