Επιλογή κλιματιστικού.


επιλογή-κλιματιστικού

Τα κλιματιστικά έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, και η χρήση τους αυξάνεται καθημερινά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε λοιπόν ορισμένα πράγματα αν πρόκειται να αγοράσουμε καινούργιο κλιματιστικό.

Προκειμένου να αποφασίσουμε ποιο κλιματιστικό θα αγοράσουμε, θα πρέπει πρώτα από όλα να αποφασίσουμε (ή να αναγνωρίσουμε) την χρήση για την οποία προορίζεται το κλιματιστικό μας.  Διαφορετικό κλιματιστικό θα επιλέξουμε για το σπίτι μας αν θέλουμε να το λειτουργούμε και σε ψύξη και σε θέρμανση, και διαφορετικό κλιματιστικό θα επιλέξουμε αν θέλουμε ένα κλιματιστικό μόνο για ψύξη στο εξοχικό μας για 15 ημέρες τον χρόνο.  Στην πρώτη περίπτωση θα επιλέξουμε ένα ακριβότερο μοντέλο με υψηλό βαθμό απόδοσης και στην δεύτερη περίπτωση θα επιλέξουμε ένα φθηνό μοντέλο, αφού δε θα μας δοθεί η δυνατότητα να αποσβέσουμε το επιπλέον κόστος για ένα καλύτερο κλιματιστικό λόγω της περιορισμένης χρήσης.

Όσον αφορά στις προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης, αυτές αφορούν κυρίως στους ετήσιους συντελεστές απόδοσης σε θέρμανση (SCOP) και ψύξη (SEER) που ορίζονται ως λόγος της ετήσιας αποδιδόμενης ενέργειας (σε θέρμανση ή ψύξη αντίστοιχα) προς την ετήσια καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια.

Όσο μεγαλύτεροι είναι δηλαδή οι συντελεστές αυτοί, τόσο περισσότερη ενέργεια παίρνουμε ανα kW καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, άρα τόσο οικονομικότερο είναι το κλιματιστικό μας.

Με βάση τους βαθμούς απόδοσης, τα κλιματιστικά κατατάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες ενεργειακής κλάσης:

 

Ενεργειακή
Κλάση
SEER SCOP
A+++ 8,50 ≤ SEER 5,10 ≤ SCOP
A++ 6,10 ≤ SEER < 8,50 4,60 ≤ SCOP < 5,10
A+ 5,60 ≤ SEER < 6,10 4,00 ≤ SCOP < 4,60
A 5,10 ≤ SEER < 5,60 3,40 ≤ SCOP < 4,00
B 4,60 ≤ SEER < 5,10 3,10 ≤ SCOP < 3,40
C 4,10 ≤ SEER < 4,60 2,80 ≤ SCOP < 3,10
D 3,60 ≤ SEER < 4,10 2,50 ≤ SCOP < 2,80
E 3,10 ≤ SEER < 3,60 2,20 ≤ SCOP < 2,50
F 2,60 ≤ SEER < 3,10 1,90 ≤ SCOP < 2,20
G SERR ≤ 2,60 SCOP ≤ 1,90

 

Για να επιτραπεί η εισαγωγή ενός κλιματιστικού στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης, θα πρέπει το κλιματιστικό να είναι κλάσης τουλάχιστον D σε ψύξη και τουλάχιστον Β σε θέρμανση.

Για να πετύχει ένα κλιματιστικό τους παραπάνω δείκτες, το κλιματιστικό αυτό θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά inverter.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγωγή on/off (μη – inverter) κλιματιστικών έχει απαγορευθεί από το 2014 στην Ευρωπαϊκή ένωση, άρα δεν τίθεται πλέον θέμα επιλογής inverter ή on/off κλιματιστικού:  Όλα τα κλιματιστικά που πωλούνται πλέον στην αγορά, είναι inverter.

Η τεχνολογία inverter επιτρέπει στο κλιματιστικό να αυξομειώνει τις στροφές του συμπιεστή του, πράγμα που εχει ως αποτέλεσμα την αυξομείωση της ισχύος του κλιματιστικού ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου, πράγμα που με τη σειρά του επιτρέπει την επίτευξη των παραπάνω υψηλών βαθμών απόδοσης.

Επιλογή κλιματιστικού

Για να επιλέξουμε το κλιματιστικό που χρειαζόμαστε, εκτός από την ενεργειακή του κλάση, θα πρέπει να επιλέξουμε κλιματιστικό που να έχει το σωστό μέγεθος.

Ένας σχετικά ασφαλής κανόνας για τον υπολογισμό των απαιτούμενων btu/h που πρέπει να αποδίδει το κλιματιστικό για το σπίτι, είναι περίπου 400btu/h για κάθε τετραγωνικό μέτρο κατοικίας.

Ο κανόνας αυτός είναι ασφαλής αν το σπίτι μας δεν έχει ασυνήθιστα μεγάλα θερμικά φορτία (π.χ. τεράστια ανοίγματα, ή μεγάλης ισχύος εγκατεστημένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό).

Έτσι, για να καλύψουμε ένα σαλόνι π.χ. 40m2, το απαιτούνται περίπου 40×400=16.000btu/h

Η επιλογή ενός κλιματιστικού 12.000btu/h σε έναν τετοιο χώρο δεν θα μας επιτρέψει να έχουμε την θερμοκρασία που θέλουμε στον χώρο όταν έξω κάνει πολύ ζέστη, ενώ αν επιλέξουμε ένα κλιματιστικό 18.000btu/h, αυτό θα μας καλύπτει ακόμη και στις πιο ακραίες συνθήκες.

Πέραν της επιλογής του μεγέθους, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε ένα κλιματιστικό με φίλτρα υψηλής ποιότητας.  Η φίλτρανση του αέρα στα κλιματιστικά, έχει να κάνει με την διασφάλιση της υγείας μας, και η επιλογή υψηλής ποιότητας φίλτρων, δεν είναι ζήτημα πολυτέλειας ή άκοπης δαπάνης.

Στα φίλτρα και τα στοιχεία των κλιματιστικών, αναπτύσσονται μικρό-οργανισμοί που είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία μας και μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ερεθισμό των ματιών, ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, βήχα κ.λ.π., αλλά και σοβαρότερες ασθένειες, που μπορεί όπως στην περίπτωση της λεγεωνέλλας να καταλήξουν ακόμη και στον θάνατο.

Άλλα στοιχεία που είναι χρήσιμο να λάβουμε υπ’ όψη μας είναι ότι το κλιματιστικό που πρόκειται να αγοράσουμε:

  • Καλύπτει τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής ένωσης σχετικά με τον βαθμό απόδοσης
  • Διαθέτει φίλτρα για τον σωστό καθαρισμό του αέρα ώστε να προστατεύεται η υγεία μας.
  • Είναι αθόρυβο

Τέλος, οι πρόσθετες λειτουργίες που προσφέρουν κάποια (συνήθως ακριβότερα) μοντέλα κλιματιστικών όπως η ανίχνευση κίνησης στον χώρο, η σύνδεση με δίκτυο wi-fi και άλλα, είναι δευτερεύουσας σημασίας και συνήθως σαν στόχο έχουν την ικανοποίηση της ακόρεστης δίψας μας για τεχνολογία και λιγότερο την διαμόρφωση βέλτιστων συνθηκών στον χώρο μας.

Ελπίζουμε ο σύντομος αυτός οδηγός να σας βοηθήσει στην επιλογή του κατάλληλου κλιματιστικού για τον χώρο σας.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: