Τοποθετήστε μόνοι σας το κλιματιστικό σας !


Εγκατάσταση κλιματιστικού

Τοποθετήστε μόνοι σας το κλιματιστικό σας !

Γενικά

Πριν εξηγήσουμε τα περί εγκατάστασης κλιματιστικού, θα πρέπει να πούμε μερικά πράγματα για την ασφάλεια στις ψυκτικές εργασίες.

Το ψυκτικό υγρό (φρέον), διακινείται σε φιάλες υψηλής πίεσης, ώστε να διατηρείται στην υγρή του μορφή και να διακινείται εύκολα με ασφάλεια.

Το ψυκτικό υγρό, όταν εκτονωθεί (του μειώσουμε την πίεση), εξατμίζεται άμεσα, καταναλώνοντας μεγάλα ποσά ενέργειας, κατεβάζοντας την θερμοκρασία των επιφανειών με τις οποίες έρχεται σε επαφή ή με του αέρα.

Όταν ανοίγουμε το κλείστρο μιας φιάλης ψυκτικού υγρού,  στην ουσία εκτονώνουμε το υγρό ψυκτικό από την υψηλή πίεση της φιάλης, μέχρι την (χαμηλότερη) ατμοσφαιρική πίεση, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα την εξάτμιση του ψυκτικού υγρού και τη μετατροπή του σε αέριο.

Η εξάτμιση καταναλώνει μεγάλα ποσά ενέργειας και ψυχραίνει τον αέρα μπροστά από την φιάλη.  Οτιδήποτε βρίσκεται στο σημείο εκτόνωσης (συμπεριλαμβανομένης της κεφαλής και των χεριών μας) «κρυώνει» απότομα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, πράγμα που στο σώμα μας έχει ως αποτέλεσμα να πάθουμε ψυχρό έγκαυμα  που είναι εξίσου σοβαρό με τα «θερμά» εγκαύματα που παθαίνουμε από τη φωτιά και μπορεί να επιφέρει πολύ σοβαρές βλάβες στην υγεία, ακόμη και τον θάνατο σε περίπτωση που είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο.

Θα πρέπει να σημειωθεί λοιπόν ότι η εκτέλεση ψυκτικών εργασιών πρέπει υποχρεωτικά και πάντα να γίνεται από αδειούχους ψυκτικούς και όχι από οποιονδήποτε και σε αυτούς απευθύνεται το άρθρο αυτό.

Ο σύντομος αυτός οδηγός λοιπόν δεν έχει σκοπό να δώσει οδηγίες εγκατάστασης κλιματιστικού σε κάποιον μη ψυκτικό, αλλά αντί αυτού να αποτελέσει οδηγό για τον αρχάριο ψυκτικό ώστε να μην «παραλείπει» στοιχεία της εγκατάστασης όπως ο καθορισμός και η καθαριότητα του χώρου εργασίας, η τοποθέτηση αντικραδασμικών βάσεων κ.λ.π .

Εγκατάσταση κλιματιστικού.

Εργαλεία

 1. Μέτρο
 2. Αλφάδι
 3. Γερμανικά κλειδιά (σετ)
 4. Γαλλικό κλειδί
 5. Κλειδιά άλεν σετ.
 6. Κατσαβίδι ίσιο 4mm
 7. Κατσαβίδι σταυρός
 8. Πένσα
 9. Κόφτης χαλκοσωλήνων
 10. Εκχυλωτικό εργαλείο.
 11. Φιάλη με ψυκτικό υγρό (κατάλληλο για το κλιματιστικό μας).
 12. Ζυγαριά ψυκτικού υγρού.
 13. Μανόμετρα ψυκτικού.
 14. Αντλία κενού (vacum pump) για να δημιουργήσουμε κενό αέρος στις ψυκτικές σωληνώσεις
 15. Δράπανο
 16. Κόφτης καλωδίων
 17. Μια λεκάνη σε μέγεθος μεγάλου τάπερ.

 

Υλικά

 1. Γωνία στήριξης εξωτερικής μονάδας
 2. Ελαστικές αντικραδασμικές βάσεις
 3. Χαλκοσωλήνα ψυκτική αέριας φάσης (για διατομές δες παρακάτω)
 4. Χαλκοσωλήνα ψυκτική υγρής φάσης
 5. Μονώσεις ψυκτικών χαλκοσωληνων 13mm
 6. Βάσεις κλιματισμού εξωτερικής μονάδας
 7. Εύκαμπτη σωλήνα αποχέτευσης Φ16
 8. Καλώδιο 5×1,5 mm2
 9. Καλώδιο 3×1,5mm2  ή 3×2.5mm2 ανάλογα με το μέγεθος και το μοντέλο.
 10. Ταινία PVC φαρδιά λευκή
 11. Ταινία PVC στενή λευκή
 12. Βύσματα (ούπα)
 13. Στριφώνια M8x10 cm
 14. Αντικραδασμικές ροδέλες.
 15. Αφρός πολυουρεθάνης
 16. Γύψος

και φυσικά το κλιματιστικό.

 

Οι διατομές σύνδεσης για τις ψυκτικές σωληνώσεις υγρής και αέριας φάσης, είναι :

Στα κλιματιστικά 9.000btu/h:    3/8″ 1/4″

Στα κλιματιστικά 12.000btu/h:  3/8″ 1/4″ ή 1/2″ 1/4″ για τα φθηνά μοντέλα.

Στα κλιματιστικά 18.000btu/h:  1/2″ 1/4″

Στα κλιματιστικά 24.000btu/h:  1/2″ 1/4″ ή 5/8 με 1/4″ ή 5/8 με 3/8 ανάλογα με το μοντέλο.

 

Εργασίες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε εργασία, είναι να ανοίξουμε τη συσκευασία του κλιματιστικού, και να διαβάσουμε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή.  Αν και το βήμα αυτό ακούγεται αυτονόητο, και ίσως να είναι και περιττό για έναν πεπειραμένο αδειούχο ψυκτικό εγκαταστάτη, στην πραγματικότητα όλοι οι εγκαταστάτες, ακόμη και οι μη αδειούχοι, ακόμη και οι μη πεπειραμένοι, έχουν μια τάση να παρακάμπτουν το βήμα αυτό, αν και οι γνώσεις τους δεν το επιτρέπουν.

Ελέγχουμε ότι το κλιματιστικό μας δέχεται και λειτουργεί με το ψυκτικό υγρό που έχουμε στη διάθεση μας.

Στη συνέχεια, είμαστε έτοιμοι να επιλέξουμε την θέση του κλιματιστικού.  Η θέση της εσωτερικής μονάδας γίνεται έτσι ώστε το κλιματιστικό να φυσάει κατά το δυνατό στο κέντρο του χώρου, χωρίς η κατεύθυνση του αέρα να «χτυπάει» τις θέσεις που κάθονται συνήθως οι χρήστες.   Αφού καθοριστεί η θέση της εσωτερικής μονάδας, καθορίζουμε τη θέση (και το ύψος) της εξωτερικής μονάδας, έτσι ώστε ο αέρας από τον ανεμιστήρα να μην «χτυπάει» γειτονικές κατοικίες, να πληρούνται οι αποστάσεις που αναγράφονται στο βιβλίο του κατασκευαστή (του κλιματιστικού) και να  είναι σε θέση που να μην δημιουργεί πρόβλημα σε συνδυασμό με άλλες εγκαταστάσεις (π.χ. όχι επάνω από μετρητή αερίου) .

Αφού επιλέξουμε τη θέση του κλιματιστικού, προχωράμε στο επόμενο βήμα, που είναι ο καθορισμός του χώρου εργασίας και η τοποθέτηση των εργαλείων και των υλικών μας σε τάξη, κατά προτίμηση επάνω σε ένα τετραγωνικό καθαρό χαρτόνι που στοιχίζει λιγότερο από 10 λεπτά του ευρώ.

Το επόμενο βήμα είναι να εξασφαλίσουμε μία ηλεκτρική σκούπα, την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούμε κάθε φορά που τρυπάμε με το δράπανο ή σκάβουμε τον τοίχο.

Ξεκινώντας την εγκατάσταση:

Μετράμε το μήκος και το ύψος της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού μας.   Χρησιμοποιούμε το ειδικό πατρόν για το σημάδεμα του εσωτερικού και σημαδεύουμε τις τρύπες για τις βίδες που θα στερεώσουμε τη βάση καθώς και το σημείο σύνδεσης των ψυκτικών σωλήνων.  Κάτω από το σημείο αυτό στο κατώτερο σημείο του κλιματιστικού (για την αποχέτευση), ανοίγουμε την τρύπα μέσα από την οποία θα περάσουν οι ψυκτικές σωληνώσεις (χωρίς να ξεχάσουμε να χρησιμοποιήσουμε την σκούπα).   Θυμόμαστε ότι το ελάχιστο ύψος που πρέπει να έχει το κλιματιστικό από την οροφή είναι 8cm για να μπορεί να κλείσει το καπάκι.

Κατασκευάζουμε το ψυκτικό ζεύγος με σωλήνες σύμφωνα με τις παραπάνω διατομές, με ανεξάρτητη μόνωση η κάθε μία, μαζί με το καλώδιο 5×1.5mm2 τυλιγμένα με λευκή μονωτική ταινία. Εγκαθιστούμε τη σωλήνα στον τοίχο και την στερεώνουμε με αφρό.

Σφραγίζουμε τις ψυκτικές σωληνώσεις και δημιουργούμε κενό στις ψυκτικές σωληνώσεις.

Στερεώνουμε την εσωτερική μονάδα.

Τοποθετούμε τη βάση της εξωτερικής μονάδας.  Σημαδεύουμε το κέντρο της εξωτερικής μονάδας και στερεώνουμε τις βάσεις με αλφάδι σε ίσες αποστάσεις εκατέρωθεν του κέντρου.  Μπορούμε να βρούμε την απόσταση που πρέπει να έχουν τα στηρίγματα μεταξύ τους μετρώντας την αντίστοιχη απόσταση στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού μας.

Εγκαθιστούμε την εξωτερική μονάδα επάνω στα ειδικά αντικραδασμικά στηρίγματα.

Συνδέουμε το ψυκτικό ζεύγος στην εσωτερική και εξωτερική μονάδα.

Γεμίζουμε την τρύπα από την οποία πέρασαν οι σωλήνες με αφρό πολυουρεθάνης.  Στην συνέχεια, φτιάχνουμε λίγο γύψο και μερεμετίζουμε το άνοιγμα ώστε να φαίνεται όσο το δυνατό καλύτερο στο μάτι.

Συνδέουμε το κλιματιστικό με το ρεύμα στις κλέμμες που αναγράφει ο κατασκευαστής στο τεχνικό εγχειρίδιο, παίρνοντας παροχή είτε από μπουάτ εφόσον ελέγξουμε ότι η γραμμή μπορεί να σηκώσει το κλιματιστικό, είτε από τον πίνακα για 24άρι κλιματιστικό ή όταν οι υπάρχουσες γραμμές δεν αντέχουν το φορτίο.

Διαβάζουμε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή και βεβαιωνόμαστε ότι κάναμε όλα όσα γράφονται εκεί, χωρίς να παραλείψουμε τίποτε.

Ανοίγουμε τις βάνες του ψυκτικού υγρού.

Θέτουμε το κλιματιστικό σε λειτουργία.

Επιδεικνύουμε το μηχάνημα και εκπαιδεύουμε τον πελάτη στις λειτουργίες του κλιματιστικού του,

Μαζεύουμε τα εργαλεία και τα υλικά μας,

Καθαρίζουμε τον χώρο

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: