5 κανόνες φυσικού κλιματισμού για δροσιά χωρίς έξοδα


Ανεμιστήρας

 

Αν είστε από τους ανθρώπους που τους ενοχλεί ο έντονος κλιματισμός και θέλετε απλώς να κρατήσετε το σπίτι σας δροσερό, τότε οι ακόλουθες συμβουλές είναι για εσάς:

1. Φροντίστε για τη σκίαση της νότιας και νοτιοδυτικής πλευράς του σπιτιού.  Οι νότιες πλευρές είναι εκτεθειμένες πολύ περισσότερες ώρες στην ηλιακή ακτινοβολία, και η σκίαση τους αφαιρεί ένα πολύ σημαντικό ηλιακό φορτίο.  Η σκίαση μπορεί να γίνει με τέντες, ή με φύτευση ψηλών δένδρων και αναρριχητικών φυτών.  Κρατήστε τις τέντες κατεβασμένες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2. Κρατήστε τα παντζούρια κλειστά και χρησιμοποιήστε ανοικτόχρωμες αδιαφανείς κουρτίνες, ώστε να εμποδίσετε την ηλιακή ακτινοβολία να μπει στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

3. Μετά τη δύση του ηλίου, ανοίξτε τα παράθυρα του σπιτιού ώστε να επιτρέψετε στον δροσερό αέρα να μπει και να δημιουργήσει ένα ευχάριστο ρεύμα.  Τα δροσερά βράδια, αφήστε τα παράθυρα ανοικτά όλη τη νύχτα, ώστε η θερμοκρασία του σπιτιού να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και να διατηρήσετε το σπίτι σας πιο δροσερό την επόμενη ημέρα.

4. Ρίξτε νερό με το λάστιχο στο μπαλκόνι και τους εξωτερικούς τοίχους μετά τη δύση του ηλίου. Η εξάτμιση του νερού ψύχει με φυσικό τρόπο τον αέρα και τα δομικά στοιχεία.

5. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες οροφής για να απολαύσετε δροσιά με ελάχιστο κόστος.

 

Επιπλέον των παραπάνω, καλό είναι να θυμόμαστε και τα εξής:

– Τα ανοικτά χρώματα απορροφούν λιγότερο την ηλιακή ακτινοβολία και την αντανακλούν.  Επιλέξτε τέντες και κουρτίνες σε ανοικτά φωτεινά χρώματα.

– Προτιμήστε βαμβακερά υφάσματα για τα καλύμματα των επίπλων.

– Οι καθρέπτες αντανακλούν την ηλιακή ενέργεια και ανάλογα με τη γεωμετρία τους μπορεί να την συγκεντρώσουν και να την ενισχύσουν σημειακά.  Απομακρύνετε τους καθρέπτες από τα παράθυρα και την άμεση έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: