Ποιότητα αέρα στους χώρους εργασίας.


υγεία στους χώρους εργασίας

Τα κλιματιστικά έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, και η χρήση τους αυξάνεται χρόνο με το χρόνο με γεωμετρικό ρυθμό.

Η χρήση (και πολύ περισσότερο η κατάχρηση) όμως των κλιματιστικών έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας και είναι πολύ σημαντικό ειδικά στους χώρους εργασίας που περνάμε πολλές ώρες καθημερινά, να προσέξουμε μερικά πράγματα για να την διαφυλάξουμε.

Αν παρατηρήσετε ότι μόλις εισέρχεστε στον χώρο εργασίας σας εμφανίζονται αρνητικά συμπτώματα όπως φτάρνισμα, βήχας, φαγούρες, καταρροή στα μάτια, κούραση, τότε είναι πολύ πιθανό ότι ο χώρος εργασίας σας παρουσιάζει το σύνδρομο του «άρρωστου κτιρίου» (sick building), πράγμα που σημαίνει ότι κινδυνεύει η υγεία η δική σας και των συναδέλφων σας.

Τα παραπάνω φαινόμενα εμφανίζονται τις τελευταίες δεκαετίες πολύ συχνά σε εργασιακούς χώρους λόγω της εκτεταμένης χρήσης κλιματιστικών και τεχνητού εξαερισμού και το ποσοστό των εργαζομένων που παραπονούνται για ενοχλήσεις από τα παραπάνω συμπτώματα αυξάνει διαρκώς, ειδικά ανάμεσα στους καπνιστές και στα άτομα που πάσχουν από χρόνιες αλλεργίες.

Τα παραπάνω συμπτώματα οφείλονται στην κακή ποιότητα του αέρα στους εργασιακούς χώρους που οφείλεται κυρίως στην έλλειψη επαρκούς εξαερισμού και στην κακή συντήρηση των συστημάτων κλιματισμού του κτιρίου.

Στα σύγχρονα κτίρια, ο αέρας του εσωτερικού χώρου απομονώνεται από τον αέρα περιβάλλοντος κυρίως για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, πράγμα που έχει σαν συνέπεια να ανακυκλώνεται ο ίδιος αέρας ξανά και ξανά στους εργασιακούς χώρους.  Η συνεχής ανακύκλωση του ίδιου αέρα χωρίς ανανέωση έχει σαν συνέπεια την ανάπτυξη μικρό-οργανισμών κυρίως στα στοιχεία της εγκατάστασης κλιματισμού αλλά και στον χώρο (έπιπλα, χαλιά, μοκάτες κ.λ.π.) , μικρό-οργανισμών που οι χρήστες αναπνέουν συνεχώς με βλαβερές επιπτώσεις για την υγεία τους.

Ο συνδυασμός των παραπάνω με το κάπνισμα μέσα στους εργασιακούς χώρους ή και την κακή στεγάνωση του κτιρίου (που μπορεί να μολύνει ακόμη περισσότερο τον αέρα των χώρων από τα καυσαέρια και τους υπόλοιπους ρύπους της πόλης), αυξάνει τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων.

Οι κυριότεροι λόγοι που αυξάνουν τις παραπάνω επιπτώσεις είναι:

– Κακός σχεδιασμός της εγκατάστασης κλιματισμού (έλλειψη φίλτρων κ.λ.π.)

– Πλημμελής συντήρηση (ακάθαρτα φίλτρα, στοιχεία κλιματιστικών κ.λ.π.)

– Ύπαρξη υγρασίας (που βοηθά στην ανάπτυξη μικρό-οργανισμών)

 

Τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να αποφύγουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις στους εργασιακούς χώρους, είναι:

– Η ενημέρωση των εργαζομένων και η ενθάρρυνση να αναφέρουν τα παραπάνω συμπτώματα μόλις τα αντιληφθούν.

– Η συχνή και επιμελής συντήρηση της εγκατάστασης κλιματισμού.

– Η βελτίωση της εγκατάστασης από πλευράς φίλτρανσης του αέρα που κυκλοφορεί στο κτίριο.

 

Δεδομένου του μεγάλου χρόνου που περνάμε στον εργασιακό μας χώρο, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε για τα παραπάνω ώστε να διαφυλάξουμε την υγεία την δική μας και των συναδέλφων μας και να είμαστε σε θέση να εργαζόμαστε ευχάριστα και αποδοτικά.

 

Ρόδης Δημήτριος

Μηχανολόγος Μηχανικός.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: