Κλιματιστικά και καύσωνας


Όλα τα κλιματιστικά, αναγράφουν τις αποδόσεις τους στο εμπορικό φυλλάδιο και στα τεχνικά τους εγχειρίδια.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι αποδόσεις αυτές έχουν πιστοποιηθεί για συγκεκριμένες συνθήκες περιβάλλοντος (Eurovent) που είναι 35°C για λειτουργία ψύξης το καλοκαίρι και 7°C για λειτουργία θέρμανσης το χειμώνα.

Όταν η θερµοκρασία περιβάλλοντος είναι διαφορετική από τις παραπάνω, η απόδοση του κλιματιστικού μεταβάλλεται σύμφωνα με διαγράμματα που διαθέτει ο κατασκευαστής.

 

καύσωνας

Αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος βρεθεί εκτός κάποιων ορίων, τότε η απόδοση του κλιματιστικού µειώνεται δραματικά και μηδενίζεται σε πολύ υψηλή εξωτερική θερμοκρασία (45°C για τα περισσότερα μοντέλα).

Στις ακραίες αυτές θερμοκρασίες του καύσωνα, το κλιματιστικό δεν μπορεί να κλιματίσει σωστά το χώρο και η θερμοκρασία χώρου δεν μας ικανοποιεί πλέον.

Πριν καλέσουμε τεχνικό (ή πετάξουμε το κλιματιστικό μας, είναι χρήσιμο να γνωρίζουµε τα παρακάτω:

  • Η ταυτόχρονη χρήση πολλών κλιματιστικών από όλους μας τις ώρες αιχμής, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα πτώσης τάσης στο δίκτυο της ΔΕΗ, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να αλλάξουν την συμπεριφορά του κλιματιστικού μας.
  • Η μείωση της απόδοσης δεν οφείλεται συνήθως σε τεχνικό πρόβλημα, αλλά στην εκτός ορίων λειτουργία του.
  • Ένα μεγαλύτερης ισχύος κλιματιστικό θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες μας ακόμη και σε ακραίες θερμοκρασίες.
  • Η τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας σε σημείο που δεν την βλέπει ο ήλιιος (κατά προτίμηση στην βορινή πλευρά του σπιτιού) μπορεί να βοηθήσει το κλιματιστικό μας να ανταπεξέλθει καλύτερα σε συνθήκες καύσωνα.
  • Όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή και το κλιματιστικό μας δεν τα καταφέρνει, μπορείτε να το βοηθήσετε ψεκάζοντας με νερό με ένα λάστιχο.
  • Η έντονη εναλλαγή της θερμοκρασίας σε συνθήκες καύσωνα όταν μετακινούμαστε ανάμεσα σε χώρους κλιματιζόμενους και μη κλιματιζόμενους ή το περιβάλλον, προκαλεί στον οργανισμό μας θερμικά σοκ με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας.
  • Ρυθμίστε την θερμοκρασία του χώρου σας μέχρι και 15 βαθμούς κάτω από την θερμοκρασία περιβάλλοντος (π.χ. για εξωτερική θερμοκρασία 45οC, ρυθμίστε στους 30oC

 

Ο καύσωνας είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δεν μπορείτε να αποφύγετε, οπότε συνιστούμε υπομονή μέχρι να έρθουν καλύτερες ημέρες….

 

Ρόδης Δημήτριος

Μηχανολόγος Μηχανικός.

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: